Назад
Проекти

«Архітектурний контроль»:
як відрізнити від явного свавілля?

Уявляєте, одним чудовим ранком за чашкою смачної кави Ви дізнаєтеся, що все Ваше майно, банківські рахунки арештовані. Як наслідок – повне унеможливлення проведення розрахунків з контрагентами та блокування підприємницької діяльності.

«Як? Чому?» – спитаєте Ви. Саме із такими питаннями звернувся до нашого об’єднання Клієнт.

В ході аналізу наданих Клієнтом документів та відповідей органів влади на адвокатські запити, виявилося, що арешти виникли внаслідок позапланової архітектурної перевірки, в межах якої органи контролю встановили здійснення нашим Клієнтом начебто робіт з «капітального ремонту» без дозвільних документів.

Ця справа цікава і одночасно актуальна тим, що перевірка була проведена за відсутності Клієнта. Посадовці, як це часто трапляється, просто самовільно проникли до приватної власності (!) нашого Клієнта, не завдаючи собі жодного клопоту знайти власника приміщення і дати йому можливість взяти участь у перевірці.

У приміщенні контролюючий орган побачив капітальний ремонт. Там, де була заміна вікон на металопластикові та старого лінолеуму на плитку.

Далі – штраф, близько 300 000 гривень.

І знову порушення: про висновки перевірки Клієнта не повідомлено; про штраф він дізнається вже від державного виконавця, який арештував рахунки підприємства.

Адвокати об’єднання у стислі строки встановили джерело проблеми Клієнта та звернулися до суду із відповідним позовом.

В процесі представництва інтересів Клієнта у суді, адвокатами Об’єднання здійснено аналіз чималої кількості судової практики з цього питання, обґрунтовано доведено як процедурні порушення при проведенні перевірки і накладанні за її результатами штрафів, так і спростовано проведення Клієнтом начебто робіт з «капітального ремонту» за допомогою будівельно-технічної експертизи.

При цьому, адвокати переконали суд у тому, що «незалежно від змісту висновку судової будівельно-технічної експертизи, саме лише порушення процедури проведення перевірки є достатньою підставою для скасування результатів цієї перевірки».

І як результат – рішенням суду першої інстанції, яке залишено без змін постановою апеляційного суду, проведена перевірка та накладені на Клієнта штрафи визнані незаконними, а всі арешти з майна та банківських рахунків зняті.

Пам’ятайте, що закон завжди стоїть на захисті порушеного права, а державні органи повинні діяти виключно в рамках законодавства.


Більш детально з обставинами справи та висновками суду можна ознайомитись за посиланням:

 https://reyestr.court.gov.ua/Review/95003227


Партнер
Вікторія Зайцева
Детальніше
Новини 11.12.2023

Набрав чинності закон про скасування мораторію на податкові перевірки!

Завершилася друга частина податкової саги з мораторієм на податкові перевірки! Фінал доволі прогнозований: з 08 грудня 2023 року Закон № 3453-ІХ набрав чинності! Головний зміст Закону – скасування “воєнного” мораторію на податкові перевірки. Але не повністю!

Детальніше
Проекти 08.11.2023

Гучна перемога у справі «Електроважмашу» –
антикорупційна апеляція виправдала усіх наших підзахисних

Це перший випадок скасування Апеляційною Палатою обвинувального вироку ВАКС із одночасним виправданням усіх обвинувачених у практиці роботи цього суду.

Детальніше
Новини 03.09.2023

Аналіз закону про скасування воєнних пільг.
Завершення

01 серпня 2023 року набрав чинності Закон України № 3219-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану” (далі – Закон). Ухвалення Закону значним чином змінило правове регулювання великої кількості питань у сфері оподаткування. Не став виключенням і єдиний податок. Про нові правила справляння […]

Детальніше

Читайте всі новини KROLEVETSKYI and Partners на цій сторінці

Всі новини
Call Now Button